Yorkshire

Rasbeschrijving

De Yorkshire Terriër is in de tweede helft van de 19de eeuw in Leeds ontstaan. Het is niet duidelijk hoe dit ras is ontstaan. Haast wel zeker is dat de Clydesdale Terriër (Paisley Terriër) één van de voorvaders is.
Deze Terriër, die niet meer bestaat, leek op de Sky Terriër met kleuren die veel overeenkomen met de kleuren van de Yorkshire Terriër. Waarschijnlijk voert dit ras ook bloed van onder meer de Sky Terriër, de Manchester Terriër, de Brokenhaired Schotch Terriër, de Maltezer en de Dandie Dinmont Terriër. Door menigeen wordt aangenomen dat de Maltezer verantwoordelijk is voor de lange zijdenachtige vacht, maar dat wordt door anderen weer in twijfel getrokken ddaar de Brokenhaired Schotch Terriër de voorvader is van menig langharig Engels ras.
Oorspronkelijk deed dit ras dienst als rattenvanger. Overigens was de Yorkshire Terriër vroeger groter en zwaarder dan nu. Als eerste echte stamvader van de hedendaagse Yorkshire Terriër wordt gezien de in 1865 geboren “Huddersfield Ben”. Tegen het einde van de 19de eeuw maakte men van de Yorkshire Terriër door strenge selecties tijdens de fok een zuiver dwergras. De vacht heeft veel verzorging nodig, zeker wanneer u dit ras wilt gaan uitbrengen op hondenshows.

Gebruik

Gezelschapshond.

Activiteit

De Yorkshire Terriër kan enorm goed bewegen, maar past zich ook gemakkelijk aan wat minder beweging aan.

Verschijning

Algemeen

De Yorkshire Terriër is een compact hondje, fraai van vorm en met fiere houding. Het lichaam moet er goed geproportioneerd en krachtig uitzien, ondanks zijn kleine formaat. Het lichaam is kort, de rug is recht en sterk. De benen zijn volkomen recht met stevig bot.

Kleur

Van achterhoofd tot staartaanzet donker-staalblauw van kleur, verder goudbruin (Tan)

Hoofd en schedel

Het hoofd is vrij klein met vlakke schedel. De schedel is vrij smal en mag niet zwaar of rond zijn. De oren zijn klein en V-vormig, geheel staand gedragen en niet te ver uit elkaar geplaatst. De ogen zijn middelmatig groot en donker, ze moeten zo in het hoofd geplaatst zijn dat ze recht vooruit kijken en hebben een intelligente uitdrukking. De snuit niet te lang met perfect schaargebit.

Staart

De staart wordt al lang niet meer gecoupeerd en wordt iets hoger dan de ruglijn gedragen.

Voeten

Zo rond mogelijk, met zwarte nagels.

Beharing

Lang, volkomen recht, glanzend en zijde-achtig. Op het hoofd is de beharing lang met volle gouden tan-kleur, dat niet vermengd mag zijn met andere kleuren en niet verder mag reiken dan het achterhoofd. Het haar op de borst is van een rijke kleur tan, de voorbenen zijn tot de ellenbogen en de achterbenen tot aan de knieën goed bedekt met rijk tan haar wat aan de wortels donkerder is dan aan de punten.

Gewicht

Tot 3,1kg

Aard

– moedig
– schrander
– sportief
– levendig
– aanhankelijk
– kan goed omgaan met andere (huis)dieren
– waaks