Maltezer

 

Rasbeschrijving

De Maltezer is de oudste Europese dwerghond. Reeds in de oudheid van Egypte, Griekenland en Rome worden sporen van dergelijke hondjes aangetroffen. De naam is een vertaling van de Latijnse naam “Canis Melitaeus”. Het eiland Melita (tegenwoordig Malta) wordt beschouwd als het land van oorsprong. In 1864 verwierf het ras in Engeland zijn eigen status. Het was vroeger een geliefd dameshondje. Tegenwoordig is de Maltezer een prima gezelschapshond en vlug van begrip. Bovendien worden de hondjes erg oud en blijven lang gezond. Zijn vacht heeft veel verzorging nodig.

Gebruik

Gezelschapshond.

Activiteit

De Maltezer past zich goed aan wat minder beweging aan, maar is erg speels. Hij kan derhalve enorme afstanden afleggen. Let op zijn vacht.

Verschijning

Algemeen

De Maltezer is een korte, laagbenige hond. Het lichaam is niet te kort, en heeft een diepe borst. Ribben goed gewelfd. De rug is recht en sterk. De benen kort met zwaar bot. Hals lang en zonder keelhuid.

Kleur

Wit

Hoofd en schedel

Het hoofd heeft een iets geronde schedel, met duidelijk einde en naar verhouding krachtige voorsnuit. Van het einde naar het midden van de schedel en van de neuspunt tot het einde, is de afstand gelijk. De ogen zijn groot en donker en hebben een verstandige uitdrukking. De oren zijn hangend en driehoekig. Schaargebit.

Staart

Over de rug langs een van de flanken gekruld. De staart is overvloedig van haar voorzien.

Voeten

Rond, met zwarte voetzolen.

Beharing

Zeer lang, gemiddeld 22 cm, dicht zijde-achtig en glinsterend. De beharing valt in een scheiding op de rug. Het haar op de oren is zo lang dat het samenvalt met dat van de kraag.

Schofthoogte

Reu: 21-25 cm
Teef: 20-23 cm

Aard

– Intelligent
– Levendig
– Aanhankelijk
– Lief voor kinderen
– Gevoelig
– Zachtaardig